maanantai 4. helmikuuta 2019

DIY: vauvan tossut & tumput

Tervehdys!

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille! Mun maanantaini on sujunut oikein hyvin. Aamupäivällä kaveri kävi kylässä lapsensa kanssa, jonka jälkeen minä suuntasin neuvolakäynnille ja kaikki meni siellä mainiosti. Mutta nyt päivän aiheeseen!

Elikkäs.. Syksyllä innostuin opettelemaan villasukan kutomisen! Oon viimeksi kutonut yläasteella ja villasukkaa en ole ikinä aiemmin tehnyt. Onneksi Youtubesta löytyi hyvä ohje tällaiselle aloittelijalle ja poropeukalolle. Onnistuinkin kutomaan parit villasukat aikani kuluksi, jonka jälkeen tein vielä itselleni ja miehelleni pipot. Kyseisten kutomisten jälkeen iski kova into tehdä tulevalle vauvalle jotakin kivaa. Löysinkin netistä ohjeet söpöihin tossuihin sekä tumppuihin. 


Vauvan tossut -ohje

(Itse löysin ohjeen täältä

Tarvitset:

→ 50g lankaa (minulla oli käytössä Novita Baby Merino väri  326)
→ sukkapuikot nro 3,50
→ kaksi nappia

1.  Luo 36 silmukkaa ja neulo ainaoikeaa tasona noin 4 cm.

2. Jaa silmukat neljälle puikolle ja neulo suljettuna neuleena oikeaa noin 4,5 cm (kierros vaihtuu keskellä takana).

3. Neulo seuraavaa kierrosta 12 silmukkaa ja jätä nämä odottamaan.

4. Sitten on tossun pääliosan vuoro! Eli neulo seuraavilla 12:lla silmukalla ainaoikeaa tasona 22 krs.

5. Poimi päälisen vasemmasta reunasta 11 silmukkaa, neulo odottavat 24 silmukkaa ja poimi päälisen oikeasta reunasta 11 silmukkaa (tällä hetkellä työssä 58 silmukkaa). Kierroksen vaihtumiskohta on tässä. 

6. Neulo suljettuna neuleena 11 krs:sta siten, että neulot vuorotellen yhden kierroksen nurin ja yhden kierroksen oikein. 

7. Jatka pääliosan 12 silmukalla pohjan neulomista edestakaisin kaventaen samalla siten, että siirrät odottavan silmukan vasemmalle puikolle kerroksen alussa ja neulot 2 silmukkaa oikein yhteen.  Neulo kunnes jäljellä on 6 odottavaa silmukkaa kummallakin puolella (yhteensä 12). Siirrä odottavat silmukat samalle puikolle. 

8. Käännä tossu väärinpäin ja ujuta puikot tossun ulkopuolelle, eli vääräälle puolelle, jäljelle jääneestä kolosta.

9. Siirrä puikkojen silmukat samalle puikolle siten, että joka toinen silmukka on toiselta puikolta ja joka toinen toiselta. Päätä ylivetämällä (neulo 2 silmukkaa, vedä ensin neulottu toisen yli, neulo uusi silmukka, vedä ensin neulottu toisen yli jne.)

10. Ompele varren sauma kiinni ja käännä ainaoikea reunus päälle.

11. Ompele kummankin varren ulkosyrjälle nappi. Minä itse pengoin äitin ompelutarvikkeita, joista tuli onnistuneesti kaksi nappia vastaan. 



Vauvan tumput -ohje

(Itse löysin ohjeen täältä)

Tarvitset: 

→ Lankaa (itse käytin samaa kuin tossuissa)
→ sukkapuikot nro 3,50 

1. Luo 32 silmukkaa ja jaa tasan 4 puikolle. 

2. Neulo 4 krs:ta nurin ja 4 krs:ta oikein vuorotellen niin, että puikoilla on neljä nurjaa ja kolme oikeaa raitaa. 

3. Neulo seuraavaksi 6 krs:ta 1 oikein ja 1 nurin joustinneuletta.

4. Neulo tämän jälkeen sileää neuletta (eli oikeaa) n. 18 krs:ta.

5. Aloita kärkikavennukset: Neulo kierroksen ajan 2 oikein, 2 oikein yhteen (=24 silmukkaa). Neulo 2 krs:ta oikein. Neulo kierroksen ajan 1 oikein ja 2 oikein yhteen (=16 silmukkaa). Neulo 1 krs oikein. Neulo vielä kierroksen ajan 2 oikein yhteen ja päättele loput 8 silmukkaa vetämällä lanka niiden läpi. 

Nämä vauvan tumput on todella helpot ja nopeat tehä! Sopii hyvin aloittelijallekin ;). Ei tarvitse tehdä ollenkaan peukaloita ja pinta-alaltaankin on pikkuruiset, joten melko äkkiä valmistuvat. 

Nyt kun oon innostunut käsitöistä, niin oon päättänyt opetella uudestaan myös virkkaamisen jalon taidon! 




Saas nähdä mitä näistä valmistuu ;)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti